1. Innledning
Våre advokater får regelmessig spørsmål om hvordan barnelovssaker blir gjennomført, for eksempel om behandlingen vil være åpen for allmennheten eller om saken går for lukkede dører. Dette er viktige tema som berører mange familier.
Domstolloven regulerer muligheten for å holde rettsmøter for lukkede dører. Denne bestemmelsen er spesielt relevant i saker som involverer barn, hvor hensynet til privatliv og beskyttelse av sensitive opplysninger er av stor betydning.
2. Typiske barnelovssaker
Barneloven regulerer en rekke forhold som angår barnet og foreldrene. Når foreldrene ikke lenger bor sammen vil særlig spørsmål om foreldreansvar og hvor barnet skal bo fast, samt spørsmål om samvær, være viktig å avklare.
Foreldreansvaret gjelder kort forklart beslutninger om hvem som skal ha det juridiske ansvaret for barnet, inkludert rett til å ta viktige beslutninger om barnets oppdragelse, helse og utdanning. Dersom foreldrene er gift eller er samboere ved barnets fødsel, har de felles foreldreansvar, men hvis foreldrene går fra hverandre har de avtalefrihet om både foreldreansvaret og om hvor barnet skal ha fast bosted.
Barneloven bestemmer at den forelderen som barnet har fast bosted hos, kan ta avgjørelser som gjelder «vesentlige sider av omsuta for barnet, m.a. spørsmål om barnet skal være i barnehage, kor i landet barnet skal bu og andre større avgjerder om dagleglivet.».
Spørsmål om samvær, altså hvor mye hver av foreldrene skal ha med barnet etter et samlivsbrudd, reguleres også i barneloven. Utgangspunktet er også her at foreldrene selv må avtale omfanget av samværet. Utgangspunktet er at barnet har rett til samvær med begge foreldrene, selv om de lever hver for seg. Omfanget av samværene vil bero på situasjonen, for eksempel hvor foreldrene har bosatt seg etter samlivsbruddet.
Som regel vil saker etter barneloven bety mye for både foreldrene og barnet, og det vil være svært viktig at partene opplever en trygg ramme rundt gjennomføringen i domstolene. Barnelovssakene er derfor særlig lovregulert i domstolloven, som bestemmer at slike saker som hovedregel går for lukkede dører.
3. Domstolloven § 125
Domstolloven § 125 gir retten muligheten til å beslutte at et rettsmøte helt eller delvis skal holdes for lukkede dører. Dette kan gjøres i en rekke situasjoner, blant annet når det er nødvendig for å beskytte privatlivet til de involverte, eller når saken inneholder sensitive opplysninger som ikke bør offentliggjøres.
I saker etter barneloven, fremgår det i § 125 annet ledd at rettsmøtet skal holdes for lukkede dører – med mindre retten av særlige grunner beslutter at saken helt eller delvis føres for åpne dører.
Hovedregelen er derfor at sakene etter barneloven går for lukkede dører uten at retten problematiserer spørsmålet noe nærmere.
4. Hvorfor er det viktig at saker etter barneloven gjennomføres bak lukkede dører?
Det er flere gode grunner for at saker etter barneloven går for lukkede dører. Reglene vil for det første beskytte barnets privatliv, og sikre at sensitive opplysninger ikke blir tilgjengelige for offentligheten. Åpenhet kan føre til at sensitive opplysninger om barnets liv og familie blir offentliggjort, noe som kan være skadelig. Videre kan lukkede dører bidra til å skape en tryggere atmosfære for foreldrene og barna, hvor det i større grad gis rom for å dele informasjon og erfaringer. Det må være klart nok at det å ha «uvedkommende» i rettslokalene vil kunne bidra til stress og usikkerhet, som ikke vil gagne saken.
5. Unntak
Selv om lukkede dører er standard praksis i barnesaker kan retten likevel beslutte å holde saken for åpne dører dersom det foreligger særlige grunner. Dette kan være tilfelle når saken reiser prinsipielle spørsmål av allmenn interesse, og det er et begrenset behov for å gjennomgå personlige opplysninger. Partenes syn på spørsmålet om lukking vil likevel veie tungt.
6. Avslutning
Som det fremgår ovenfor er lukkede dører en vanlig praksis for å sikre at sensitive opplysninger ikke blir offentliggjort, og for å skape en tryggere og mindre stressende atmosfære for de involverte.
Våre advokater i Molde har bred erfaring innenfor familierett, barnerett og barnevernsrett. Vi bistår både i konflikthåndtering og rettslige prosesser i domstolene.